اخیراً تعدادی از خبرگزاری های معتبر اروپایی اخباری را مبنی بر تولید یک پیام رسان جدید با نام ترامپ را به اشتراک گذاشتند که با واکنش های جالبی از سوی مخاطبان در شبکه های اجتماعی روبرو شد.

اولین و بزرگترین موج واکنش ها در این رابطه به وسیله گروهی از کاربران توییتر و فضای مجازی که در ترول کردن موضوعات مختلف روز دنیا خبره هستند ایجاد شد. اما در میان آن همه  شیطنت و ترول، نظرات و دیدگاه هایی وجود داشتند که جالب و قابل تامل بودند؛ امروز سعی میکنیم به تعدادی از آنها بپردازیم. همه ما می دانیم که در انتخابات اخیر آمریکا ترامپ ابتدا در میدان نبرد فضای مجازی شکست خورد، که این شکست نهایتاً منجر به ناکامی غیر قابل پیش بینی او در دنیای واقعی شد.

اما اگر هنوز متوجه نشده‌اید شکست او در فضای مجازی چرا و چگونه رقم خورد، می‌توانیم به نمونه های زیر اشاره کنیم:

زمانی که فیسبوک، توییتر و حتی اینستاگرام اکانت های رسمی ترامپ را بن یا از دسترس خارج کردند (توییتر در حاشیه صفحه اکانت ترامپ به این نکته اشاره کرده بود که هیچ کدام از مطالب قرار گرفته شده در حساب کاربری توییتر ترامپ از طرف توییتر مورد تایید نبوده و عملاً به دروغ بودن آنها اشاره کرده بود)، یا زمانی که هواداران ترامپ قصد ایجاد اخلال و شلوغی را داشتند، همه ما دیدیم که چگونه پیام رسان های معتبر جهانی دسترسی هواداران او را قطع و به عبارتی بر همگان ثابت شدکه مردی که تا قبل از انتخابات آمریکا اختیار یکی از قدرتمندترین کشورهای جهان را بر عهده داشته است، نتوانسته قدرت و نفوذ خود را در دنیای مجازی به رخ بکشد و به همین دلیل در این میدان نبرد به رقیبش باخت.

این تجربه‌ می‌تواند یکی از دلایل ساخت چنین پیام‌رسانی باشد. اگر پیام‌رسان های مشهور و پر مخاطب به من و هوادارانم اجازه نمی‌دهند که اهداف‌مان را پیش ببریم، پس ما نیز پیام‌رسان خودمان را میسازیم! بله، منطق زیادی پشت این افکار وجود دارد اما آیا عملی می‌شوند؟

آیا مورد استقبال قرار می گیرد؟ یا شاید باز هم مثل گذشته میدان نبرد فضای مجازی بر علیه او باشد و در نقاط مختلف جهان یا حتی خود آمریکا این پیام رسان را فیلتر کنند! هیچ چیز قابل پیش بینی نیست، تا زمانی که این پیام‌رسان منتشر شود و چند ماهی از عرصه حضور آن بگذرد.

اما مطمئناً مخاطبان و کاربران این اپلیکیشن فقط محدود به هواداران پرزیدنت ناکام آمریکایی نخواهد بود، زیرا هستند افراد کنجکاوی مثل من که فقط برای دیدن امکانات این پیام رسان هم‌که شده آن ‌را نصب و مورد استفاده قرار بدهند، این روزها کنجکاوی مخاطبان بستر فضای مجازی، دلیل قابل قبولی برای اثبات برخی محبوبیت های کاذب است. به شخصه پیش‌بینی می‌کنم کنجکاوی کاربران درباره این اپلیکیشن در آینده ای نزدیک موجب ترند شدن و محبوبیت کاذب آن شود!

تعدادی نیز درباره اهداف پشت پرده این پیام رسان نظراتی را منتشر کرده بودند، که کلیت آنها به انتخابات ریاست جمهوری آینده آمریکا اشاره کرده‌ بود. و این موضوع کاملاً قابل پیش بینی است، زیرا با استفاده از این پیام رسان می‌تواند در کوران انتخابات بدون ترس از حذف و بن شدن اکانتش در پیام‌رسان خودش با هوادارانش در ارتباط باشد و نظرات و اعتراضات خودش را با تندترین لحن ممکن به اشتراک بگذارد و حتی خیالش راحت باشد که دیگر دسترسی هواداران اخلالگرش در هنگام نیاز از فضای مجازی قطع نخواهد شد و مجموعاً خود و اطرافیانش از خطر بایکوت خبری در حوضه رسانه های جمعی کاملاً در امان خواهند بود.

نهایتا به تحلیل نظرات کاربران فضای مجازی درباره تبعات انتشار این پیام رسان می پردازیم.

بسیاری از نظرات مطرح شده در این باره حول محور کشیده شدن رقابت های سیاسی با بستری وسیعتر و به شکلی آزاردهنده تر در فضای مجازی بود. آنها بر این تاکید داشتند که در طول روز برای آزاد شدن ذهنشان یا یک وبگردی کوتاه و گاهی برای سرگرمی و گذران اوقات فراغت از فضای مجازی استفاده می کنند که این تحول در حوزه پیام رسان ها عملاً درصد تبلیغات و رقابت‌های سیاسی را به‌ گونه ای افزایش می دهد که ممکن است از یک بازه زمانی به بعد کاربران فضای مجازی از این کشمکش ها اشباع شده و حتی از شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها فاصله بگیرند.

اما باز هم نمی‌توان آنطور که باید پیش بینی درستی از تبعات این اتفاق ارائه کرد زیرا همانطور که گفتم اهداف ایجاد این پیام رسان به صورت قطعی مشخص نیست و ما فقط مجموعه‌ای از نظرات مطرح شده پیرامون این خبر را به صورت کلی برای شما بیان کردیم.

نظر شما در این باره چیست؟